Haber




AURUPA ZAMAN

AVRUPA ZAMAN 29 Mayıs 2006
Akçabelenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği altı yaşında

Merkezi Hamburg´da bulunan "Akçabelenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği" kuruluşunun altıncı yılını üyelerin yanı sıra bir çok dernek başkanı ve temsilcilerinin katılımı ile kutladı.

Derneğe, Hamburg ve diğer eyaletlerde yaşayan Akçabelenliler başta olmak üzere Norveç gibi değisik ülkelerde yaşayan hemşerilerinin de destek vermek için üye olduğunu belirten başkan Hüseyin Şanal, derneğin amacının Avrupa´daki hemşerilerinin bir çati altında toplanarak tanışıp kaynaşmasına imkan tanımak olduğunu söyledi. Şanal, Akçabelenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği´nin bu zamana kadar kasabalarında yeni okul yapılması ve okulun öğrencilerinin ihtiyaçlarınınkarşılanması, yüksek okulda okuyan öğrencilere burs verilmesi, yardıma muhtaç hastalara ilaç, doktor, hastane vs. gibi yardımların yapılması ve yine Ramazan ayında yoksullara erzak yardımı yapılması gibi bir çok faaliyet gerçekleştirdiğini, bundan böyle yurtdışında da çalışma yapmak istediklerini belirtti.
Ramis Kılıçarslan, Hamburg

Gurbetçi, Akçabelen'e ambülans hibe etti (Akşam 24 Ağustos 2003)

Merkezi Almanya'nın Hamburg şehrinde bulunan Akçabelen Kültür ve Dayanışma Derneği, Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Akçabelen Belde Belediyesi'ne bir ambülans hibe etti ve kırtasiye yardımında bulundu. Akçabelen Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Adem Evcil, hibe edilen ve içerisinde temel ilkyardım malzemeleri bulunan 15 bin Euro değerindeki ambülansın belediye yetkililerine teslim edildiğini belirterek 'Beldeye sağlık hizmeti sunan araç sayısı ikiye ulaştı. Ayrıca dernek olarak geçmişte de beldede bulunan fakir aile çocuklarına çeşitli yardımlarda bulunduk. Son olarak da 36 öğrenciye 1 milyar lira değerinde kırtasiye yardımı yaptık' dedi. Derneğin Almanya ve Norveç'te 100'ün üzerinde üyesi bulunduğunu belirten Evcil, sivil toplum örgütü olarak da önceki yıl Beyşehir ilçe merkezinde taşımalı eğitim gören öğrencilerin öğle yemeği masraflarını üstlendiklerini kaydetti. (İHA)


Kuru fasülyeye destek istiyorlar
(www.beysehirgolgazetesi.com27 Mart 2006 12:45)
Akçabelen Belediye Başkanı Mustafa Gür, yörede yetişerek farklı lezzeti ile son yıllarda ünü artan şeker kuru fasülye konusunda çektiği bir faks yazısıyla Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’den destek istedi

BEYŞEHİR – Beyşehir’e bağlı Akçabelen Beldesi’nde yetiştirilen ‘şeker kuru fasülye’ konusunda Belediye Başkanı Mustafa Gür, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’e çektiği faks yazısıyla destek istediğini belirtti.

Yörede yetiştirilen ve farklı lezzetiyle son yıllarda büyük bir üne kavuşan Akçabelen Beldesi kuru fasülyesini marka haline getirebilmek için uğraş veren Akçabelenli çiftçiler, bölgedeki bu potansiyeli daha iyi değerlendirebilmek için harekete geçti.

Bu konuda çiftçilere önderlik yapan Belediye Başkanı Mustafa Gür, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’e bir yazı göndererek, yöredeki bu potansiyelin değerlendirilmesi talebinde bulundu. Gür, Bakan Tüzmen’e gönderdiği faks yazısında; daha önceki uygulamaların çiftçiye sıkıntıya düşürdüğünü dile getirerek, “Yurtdışından kuru fasülye ithalatı nedeniyle bölgemiz ve özellikle kasabamıza has kuru fasülye üretimi durma noktasına gelmiştir. Çiftçilerimiz kendilerine yetecek kadar ekmeye başlamışlardır.Bu alanda yapılan istihdam ve bölgelerarası ticaret yok denecek seviyeye gelmiştir.”dedi.
SEVİNDİRİCİ GELİŞMELER
Ancak, Hükümetin bu sıkıntıların önüne geçecek adımları attığını da sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdiklerini sözkonusu yazısında dile getiren Belediye Başkanı Gür, şöyle devam etti:

“Ancak, şahsınız ve Hükümetimizin çalışmaları sonucunda yurtdışından ithal edilen kuru fasülye ithalatına gözetim uygulamasının getirildiğini bölgemiz halkı ve çiftçilerimiz adına sevindirici bir haber olarak duymuş bulunmaktayız. Sadece ve sadece Akçabelen’e has şeker kuru fasülye olarak bilinen fasülyemiz, bölgemizde başka bir yerde yetişmemekte, kasabamız çiftçileri tarafından yetiştirilmektedir. Yöremize has kuru fasülyemize özellikle Akdeniz bölgesindeki Antalya yöresinden tüccarlar gelerek talepte bulunmaktadır. Bu fasülyemizin değerlendirildiği takdirde bölgemiz çiftçisine ve ekonomimize büyük katkısının olacağına inanıyoruz.”

“MARKA OLMAK İSTİYORUZ”

Bu arada, yörenin ünlü şeker kuru fasülyesini yetiştiren Ali Rıza Yıldırım ise, bu üründe Akçabelen’in marka haline gelmesini istediklerini söyledi. Akçabelen’in kuru fasülyesinin farklı tadı ile ülkede bir başka yerde yetişmediğini belirten Yıldırım, “İddia ediyorum, kasabamıza has olan bu fasülyenin tad ve lezzetinde bir ürün daha bulamayız. O yüzden, kasabamıza özgü olan bu ürünün marka haline gelmesini ve bu potansiyelin değerlendirilmesini bekliyoruz. Ürünümüzün tanıtım ve reklamının daha da artmasını istiyoruz. Yurtdışından ithal edilen kuru fasülyenin azaltılacağını ve Hükümetimizin çiftçilerimize bu konuda destek vereceğini duyduk. Bu destekten kasaba olarak yararlanabilir isek, bu potansiyeli hem yurtiçinde, hem de yurtdışına gönderme imkanları olarak neden değerlendirmeyelim. Ürünümüzü çeşitli festivallere de götürerek tanıtımını yapmaya başladık. Festivallerde deneyenler, bir daha almak istiyor.”dedi.

Akçabelen’e has kuru fasülyenin farklı lezzeti kadar, çok çabuk pişmesinin de ayrı bir özellik olduğunu anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

“Pişirmesi çok basit. Normal fasülye gibi soğuk suya bıraktığımızın ardından çok kısa sürede pişer. Bir avuç miktardan 4 kişiyi doyurabilecek bir tencere kadar yemek olur.”